/

Bergmancenter

Bergmancenter är precis vad det låter som – ett center kring Ingmar Bergman, hans livsverk och relation till Fårö. Bergman älskade Fårö, ända sedan han satte foten på ön första gången 1960. Och Fåröborna återgäldade kärleken genom att ta väl hand om sin dämonregissör – så länge han levde fick ingen nyfiken turist vägbeskrivning till hans hus utan Fåröborna pekade glatt åt motsatt håll så fort de fick frågan.
På Bergmancenter (som delar lokal med Fårö museum) kan man för under en hundring lära sig mer om den numera avlidne Bergmans relation till ön, se bilder och tidningsklipp från filminspelningarna och läsa många roliga anekdoter om vår mest berömde filmskapare – väl värt slanten även om du inte är ett Bergmanfan sedan tidigare. Här arrangeras också Bergmanveckan varje sommar och det finns bland annat Bergmansafari att följa med på. Inför sommaren 2013 byggdes Bergmancenter om och en ny utställning, Laterna Magica, kom på plats, liksom en utställning i Fårö museum om emigrationen från Fårö i slutet av 1800-talet. I Bergmancenter finns också ett vackert bibliotek med böcker och andra medier om Ingmar Bergman och Fårö, en biografteater med plats för 64 besökare och en skaparverkstad för barn – hurra!
Man kan köpa böcker och filmer i den lilla presentbutiken och släcka kaffesuget i intilliggande Café Smultronstället. Bergmancenter och kaféet är inget dumt alternativ en regnig Fårödag, men museet är inte större än att du kan avnjuta det på en underhållande timma även när vädret är fint och sen kan njuta av solen utomhus med havet i fjärran. Här finns en även liten lekplats för de minsta att busa på medan du sörplar kaffe och kaka.
[portfolio_slideshow]

Leave a Reply

Previous Post
Akantus design & inredning
Next Post
Fabriken Furillen